0
Giriş yap / Kayıt ol
Uygunluğa göre sırala
Akıllı Sıralama
Uygunluğa göre sırala
Akıllı Sıralama
Dövme Çelikler

Dövme Çelik

Dövme çelik, ince tane boyutuna ve az yüzey gözenekliliği sayesinde üstün tane yapısına sahiptir. Mekanik özellikleri de (akma mukavemeti, çekme mukavemeti, yorulma mukavemeti ve sertlik) oldukça iyidir. Aynı zamanda iyi bir esnekliğe sahip olup dövme sıcaklığında basınç ve kuvvet altında tekrar şekil verilebilir.

Bazı alaşım elementleri ilavesi ile çeliğin dövme özelliği etkilenmektedir. Mangan ilavesi dövme özelliğini arttırır, yüksek miktarda molibden ise çeliğin dövülmesini güçleştirir.

Dövme Çelik Özellikleri

İmalat sektöründe en büyük paya sahip olan malzemeler metaller ve alaşımlardır. Çelikler, demir-karbon alaşımı olup, içerdiği karbon miktarı oranına göre düşük karbonlu (C˂%0,25), orta karbonlu (%0,25-%0,6) ve yüksek karbonlu (%0,60-%1,4) çelikler olarak alt gruplara ayrılır. Bileşiminde karbon elementinin bulunması, mekanik özelliklerini önemli ölçüde etkiler ancak sadece karbon elementinin bulunması yeterli değildir. Bu nedenle,dövme çeliklere alaşım elementi ilavesi (Al, Cr, Mo, Ni, Mn, Si, V ve W gibi) yapılıp içerdikleri alaşım elementi miktarına(düşük alaşımlı, yüksek alaşımlı) ve içerdikleri alaşım elementi türüne göre (manganlı çelikler, krom-nikel çelikler, paslanmaz çelikler) sınıflandırılmaktadırlar.

Çeliğin en önemli özelliklerinden biri de şekillendirilebilirliktir. Belirli sıcaklıklarda dövme, presleme ve haddeleme yöntemleri kullanılarak istenilen şekle getirilebilir. Bazı özellikteki çelikler soğuk olarak da şekillendirilebilir. Halk arasında bilinenin aksine; demir, çoğunlukla bir kimyasal elementi temsil etmekte olup, çelik ise % 2’ ye kadar karbon içeren tüm demir esaslı malzemeler için kullanılmaktadır. Bu sebeple, aslında etrafımızda demir olarak nitelendirdiğimiz nesnelerin tamamına yakını çeliktir. %2’ den daha yüksek karbon içeriğine sahip demir esaslı malzemeler ise pik demiri olarak adlandırılmaktadır. Başta çelik, bakır ve alüminyum olmak üzere, metalleri yumuşatıncaya kadar ısıtıp, çekiçle döverek biçimlendirme tekniğinin başlangıcı 4000 yıldan öncesine kadar dayanmaktadır. Buharlı makinelerin devreye girmesiyle, insan gücünün üzerinde yüklerin kullanılabilmesi gündeme gelmiş, böylece gemilerin pervane milleri, büyük motorların krank milleri gibi çok büyük boyutlu makine parçalarının yapımı gerçekleştirilebilmiştir. Basma kuvvetleri kullanılarak yüksek sıcaklıkta veya oda sıcaklığında plastik şekil verme işlemlerine genel olarak “dövme (forging)” ismi verilmektedir. Dövme işlemi şekillendirmenin yanında, tane boyutunun da küçültülmesi sayesinde, parçanın mukavemet, tokluk gibi mekanik özelliklerini iyileştirmektedir. Dövme yoluyla üretilen parçaların çoğuna sonradan talaşlı işlem de uygulanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları, otomobil parçaları, vb. gibi birçok parçanın imalatında dövme işlemi kullanılmaktadır. Dövme Çelik ürünlerinin S355J2 kalitedeki ürünlerle ilgili fiyat ve stoklara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Dövme çeliklerinden beklenen metalurjik özellikler şunlardır:

  • İyi yüzey kalitesi
  • İyi temizlik
  • İyi iç kalite
  • İyi etki tokluğu
  • Ostenitik taneciklerin ince ve düzgün tane büyüklüğü
  • Isıl işlem için iyi tepki

Dövme Çelikler Hangi Kesitlerde Üretilmektedir?

Dövme çelikler yuvarlak ve kare kesitlerinde üretilmektedir. Günümüzdeki tipik dövme ürünleri; civatalar, perçinler, biyeller, türbin şaftları, dişli çarklar, el aletleri ve makinacılık, havacılık, demiryolu işletmeleri gibi ulaşım endüstrilerinde ve çeşitli sanayi dallarında kullanılan ekipmanlardır. Dövme işlemi için sıcak (genel olarak çelikler için 1200 °C civarında), yarı sıcak (oda sıcaklığında) ve soğuk dövme yöntemleri kullanılmaktadır. Malzemenin yüksek dayanımından dolayı, soğuk dövme çok yüksek kuvvetlere ihtiyaç duyar ve bu işlemi gerçekleştirebilmek için iş parçası oda şartlarında yeterli esnekliğe sahip olmalıdır. Soğuk dövülmüş parçalar iyi yüzey kalitesine ve boyut hassasiyetine sahiptir. Sıcak dövme daha küçük kuvvetlere ihtiyaç duyar ancak yüzey kalitesi ve boyut hassasiyeti o kadar iyi değildir.

Dövme Çelik Hangi Kalitelerde Bulunur?

Dövme çelik genel olarak yapı çelikleri, imalat çelikleri, ıslah çelikleri ve sementasyon çeliklerini içeren kalitelerde bulunur. En çok tercih edilen kaliteler arasında S355J2 (St52-3), C45E (SAE 1045), 42CrMo4 , 42CrMoS4 (SAE 4140), 42CrMoS4 (+A), 20MnCrS5 (SAE 5120), S355J2 +N, 20NiCrMo2-2 (SAE 8620) gibi çelikler yer almaktadır.

Dövme Çelik Fiyatları

Dövme çelik rekabetçi pazarında Hascelik.com olarak en uygun fiyat avantajlarıyla yer almaktayız. Peki müşterilerimizin online ortamda daha ucuza dövme çelik ürünlerini satın alabildiğini biliyor muydunuz?

Dövme çelik fiyatları kesitine ve kalitesine göre farklılık göstermektedir. En uygun dövme çelik fiyatlarının yer aldığı Hascelik.com geniş depo ağı avantajı sayesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerine kolayca dövme çelik ürünlerini ulaştırmaktadır.

Online çelik satışı yaptığımız hascometal.com internet adresimizi ziyaret ederek ihtiyaç duyduğunuz ölçü ve kalitelerdeki dövme çelik fiyatları ve stoklarını inceleyebilirsiniz. Güncel stok ve fiyatlara hala göz atmadınız mı?