Sıcak Haddelenmiş Çelik Nedir?
Metallere uygulanan en yaygın plastik şekil verme yöntemi haddelemedir. Metal, eksenleri etrafında dönen iki merdane arasından geçirilirken ezilir ve kalınlığı merdane arasındaki boşluk değerinde olur. Soğuk haddeleme (ortamdaki sıcaklık) ve sıcak haddeleme (1000 °C üzerinde) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tel, ince çubuk ve ince levha imalatında soğuk haddeleme yöntemi kullanılıp boyut toleransının dikkat edildiği alanlarda tercih edilmektedir. Yeniden kristalleşme sıcaklığı üzerinde yapılan ve malzemeye %40’ı kadar ısıl işlem uygulandığı haddeleme işlemine sıcak haddeleme denir. Bu yöntemde pekleşme üssü ve akma sınırı azalacağı için kesit daralması gerçekleşir.
Sıcak Haddelenmiş Çeliğin Üretimi
Hasçelik markalı sıcak haddelenmiş ürünler Hasçelik San. Tic. A.Ş. ‘de üretilmektedir. 2008 yılında kurulan ve yıllık 250 bin ton kapasiteye sahip vasıflı çelik haddehanesi, 34.000 m2 ‘lik alanda faaliyet göstermektedir. iç ve dış piyasadaki müşterilerin vasıflı çelik ihtiyacını karşılamak amacıyla vakumlu veya kapalı döküm kütüklerden yuvarlak ve altıköşe kesitlerinde sıcak olarak haddelenen ürünlerden oluşmaktadır. Yüksek ezme katsayısı ile tam kontinü hatlarda haddelenen ürünler, sıcak hadde sonrası tamamlama hatlarında iç hata ve yüzey çatlak kontrollerinden geçirilerek %100 çatlak kontrollü olarak da kullanıma sunulmaktadır.
Tav Fırını
2008 yılında Hasçelik Vasıflı Çelik Sıcak Haddehanesinin faaliyete geçmesiyle kurulan tav fırınında kütükler homojen ve kontrollü olarak tavlanır. Malzemenin sıcak haddelenmeye hazır hale getirilir. Haddeleme sırasında şekillendirme için gerekli olan enerji azalır. (Şekillendirme kolaylığı sağlar) Şarj edilen kütük: 125 x 125 - 200 x 200 mm arasıdır.
Su Jeti ve Tufal Temizleme
Haddelenmiş ürün yüzeyini iyileştirmek amacıyla, kütük yüzeyinde oluşmuş olan tufal tabakası, yüksek basınçlı su kullanılarak temizlenir.
Sürekli Hadde
Belirli bir sıralamada kalibrelere sahip dikey ve yatay hadde tezgahlarından oluşan sürekli haddeleme bölümüdür. Malzeme kesintisiz olarak tüm tezgahlardan geçmektedir. Lazer sistemi ile malzemenin anlık boyut ölçümü yapılarak hassas çalışma sağlanmaktadır. Scada otomasyon sistemi kullanılmaktadır.
Tamamlama Hataları
Sıcak hadde tamamlamalı ürünler, müşteri taleplerine göre iç hata ve/veya yüzey hata kontrolünden geçirilerek müşterilere sunulmaktadır. Yüzey hata kontrolü için Manyetik Akı Kaçağı yöntemi olan Dr. Foerster Circoflux marka test cihazı, iç hata kontrolü için GE (Kraut-Krammer) marka Rowa Ultrasonik Test cihazı kullanılmaktadır.
Isıl İşlem Fırını
Raylı yürüyen araba tipli full otomatik Isıl İşlem Fırını, Yumuşatma tavlaması(+A) ve Gerilim giderme(+GG) amaçlı olarak kullanılmaktadır. 4 – 8 m. boylar arasında çubuklara ısıl işlem yapılabilen ve 500 – 850 oC arasında çalışabilen fırında Self Reküperatörlü Brülör yakma sistemi kullanılmaktadır. 60 ton/şarj, 40 ton/gün kapasiteli fırın ile Ø19-80 mm. aralığındaki düşük alaşımlı çelik çubuklar ve yay çeliği kalitelerinde yumuşatma, gerilim giderme (+A) tavlamaları yapılabilmektedir. 42CrMo4, SAE 4140, 30CrNiMo8, 51CrV4, 55Cr3, 100Cr6 vb. ıslah, yay çelikleri gibi kalitelerde yumuşatma tavlaması sayesinde soğuk kesim, talaşlı işlem ve kabuk soyma gibi işlemler daha kolay yapılabilmektedir.
Taşlı Testere
Taşlı testere (abrasive cut-off technology) ile alaşımlı, orta ve yüksek karbonlu çelik çubuk ürünler daha yüksek kaliteli kesim yüzeyi ile teslim edilebilecektir. 32 mm. ve 122 mm. çaplarda, C60 – C90 yüksek karbonlu, 100Cr6, 42CrMo4, 5140, 55Cr3, 51CrV4, 30CrNiMo8 vb. alaşımlı yuvarlak çelik çubuklarda soğuk kesme kabiliyetine sahiptir. Yüksek sıcaklık fırınlarında ergimiş sıvı çelik çelikhanede dökülerek slab, blum, kütük gibi hammaddeler elde edilir. Elde edilen hammaddeler ilk olarak ön ısıtma fırınlarına gider. Ön ısıtma sürecinde karbürlerin homojensizlik oluşturmaması için doğru sıcaklığın seçilmesi önemlidir. Ön ısıtma sonrası sıcak çekme çelikler havadaki oksijenle reaksiyona girerek oksidasyona uğrayabilirler. Bu reaksiyon sonucu çeliğin yüzeyinde tufal tabakası oluşmaktadır. Bu tabakanın malzemeye karışmaması için merdane işlemi öncesinde yüksek basınçlı su püskürtülerek temizlenir. Haddeleme işleminin ilk adımı kaba haddeleme olup bu işlemde malzemenin kalınlığı sekizde bir hatta onda bir oranında inceltilebilir. Malzemenin eni ise dikey merdaneler yardımıyla değişmektedir. Bu işlem istenilen ölçüye göre üç ila yedi arasında tekrar etmektedir. Haddelemenin ikinci adımı hassas veya detay haddeleme olup bu işlemde malzeme nihai ürün haline getirilir. İstenilen ölçüye göre daha düşük ölçülerdeki merdanelerden geçirilir ve detay ölçü ayarları yapılır. Isıl işlem ve haddeleme işlemlerinden sonra çelik oda sıcaklığına (soğutma) getirilir. Haddelenen çelik yüzey ve ölçü kontrolü gibi testlerden geçerler. Sıcak haddeleme sonucunda sac, levha, boru, rulo gibi yassı mamüller ve kare, yuvarlak, altı köşe, lama gibi uzun mamüller elde edilmektedir. Sıcak haddeleme prosesinden sonra sıcak çekme çelikler ihtiyaca ve kullanım alanına göre; soğuk hadde, galvanizleme, kabuk soyma yüzey işlemi ve boya kaplama gibi benzeri işlemlere girebilir. Genel olarak inşaat sektöründe, demiryolu raylarında, gemi saclarında, makine ve yapı çeliği yuvarlak mamüllerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sıcak Hadde Çelik Özellikleri
- Çeliğin işlenmesi ve şekillendirilmesi kolaydır.
- Soğuk hadde yöntemine göre daha az işlem süresi ve ek adımlar içermediği için maliyeti düşüktür.
- Soğutma işleminden kaynaklı büzülmeler sonucu nihai ürünlerin şekil ve boyutları tam bilinmez. Bu yüzden hassas boyut toleransına ihtiyaç duyulmayan alanlarda tercih edilir.
- Soğutma işlemi oda sıcaklığında gerçekleştiği için iç gerilmeler azdır.
Sıcak Haddelenmiş Çelik Çeşitleri
Şekline ve metoduna göre ikiye ayrılmakta olup şekline göre; kare, lama-platina, yuvarlak ve altıköşe olmak üzere alt gruplara ayrılmaktadır. Üretim metoduna göre ise vakumlu ve vakumsuz olarak sınıflandırılmaktadır.
Sıcak Haddelenmiş Çelik Kaliteleri Nelerdir?
Sıcak haddelenmiş çelikler genel olarak; düşük karbonlu çelikler, yüksek alaşımlı çelikler, genel yapı çelikleri, otomat çelikleri, imalat çelikleri, yay çelikleri, sementasyon çeliklerini, ıslah çeliklerini içeren kalitelerde ve Mibzerlik I / Mibzerlik II kalitelerinde bulunurlar. En çok tercih edilenler arasında 16MnCr5 (SAE 5115), C45 (SAE 1045), 55Cr3 (SAE 5155) ve S355JR (St-37) gibi çelikler vardır.
Sıcak Haddelenmiş Çelik Fiyatları
Sıcak haddelenmiş çelik fiyatları , haddenin metoduna (vakumlu, vakumsuz), kalite standartlarına, malzemenin şekil ve boyutuna göre farklılık göstermektedir. hascelik.com her zaman müşterilerine en düşük fiyattan yararlanmalarına yönelik fırsatlar sunar. Her ay bolca kampanyalar düzenleyerek, indirim kodlarıyla sıcak haddelenmiş çelik ürünlerinde müşterilerinin avantajlardan yararlanabilmesini sağlar. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren hascelik.com, online ortamda müşterilerinin ihtiyacına uygun sıcak haddelenmiş çelik ürünlerini, en uygun fiyata satın almalarına imkan sağlar. hascelik.com sıcak haddelenmiş çeliklerde de geniş ürün yelpazesine sahiptir. Online satış yaptığımız hascelik.com internet adresimize girerek siparişinizi oluşturabilirsiniz.